Toplum olarak karpuzla duygusal bir bağımız olduğunu düşünüyorum. Yaz gelince hepimizin kafasında bir karpuz – peynir kombinasyonu oluşur. Ayrıca iyi karpuz seçebilmek de övünülecek bir şeydir bu topraklarda. “Çekil bakayım şöyle yeğenim, sen anlamazsın” diyen dayı her ne kadar karpuzdan gelen ses dışında herhangi bir veriyi kullanmıyor olsa da büyük saygı görür. Karpuzcular “seçmece” ya da “kesmece” anahtar kelimeleriyle satarlar karpuzlarını. Kesmece, karpuzcunun, karpuzuna olan güvenini gösterir. Peki siz de dayınız gibi mükemmel karpuz seçebilmeyi istemez miydiniz? Hem de bilimsel veriler ışığında şovunuzu yapıp yanılma payınızı en aza indirerek? İşte şeker gibi bir karpuz seçmek için hayat kurtaran bilgiler!
Kilit Nokta Toprak Lekesi
Şimdi sen diyeceksin ki ben böyle karpuz görünce almıyordum, kötüdür, bozuktur sanıyordum. Değil mi? Kaçırdın işte güzelim karpuzları. Doğada makyaj yoktur güzel kardeşim. Karpuzların üzerinde gördüğümüz bu beyaz – turuncu arası lekeler İngilizce’de “field spot” olarak biliniyormuş, ben onu toprak lekesi diye çevirdim. Bu leke turuncuya ne kadar yakınsa karpuz o kadar olgun demektir. Hiç leke yoksa o karpuz daha çok toydur. Yağlı beyaz peynirin yanına yakışmaz. Aman diyim.
Karpuz Üzerinde Ağ Oluşumu
Muhtemelen bunu da kötü bir şey sanıyordunuz ama yanıldınız. Bu ağ yapısının oluşmasını sağlayan şey, karpuz henüz bir çiçekken arıların vesile olduğu o tozlaşma meselesi. Karpuzun üzerinde ne kadar çok ağ oluşumu varsa o karpuzun çiçeği o kadar çok tozlaşmaya maruz kalmıştır ve bunun sayesinde aynı oranda tatlıdır.
Karpuzun Sapına İyi Bakın
Karpuz sapı deyip geçmeyin. O size çok şey anlatıyor. Yukarıdaki resimde gördüğünüz karpuzun sapı kurumuş, tövbe estağfurullah böyle acayip bir şey olmuş. Bu neyi gösteriyor? Karpuzun tarladan ayrıldıktan sonra bir süre beklediğini. Peki karpuzun bir süre beklemesi iyi bir şey mi? Tabii ki iyi bir şey. Tarladan kopartılıp ertesi gün satılan karpuz yavan olur, tatlanmaz, çok büyük bir performans göstermez. Oysa bir süre beklemiş karpuz candır. Sapı yemyeşil ve taze olan karpuzlardan koşarak uzaklaşın. Kuru sap candır.
Siz Kime Şekil Yapıyosunuz?
Şekil önemli. Her ne kadar biz karpuzu tepside kesip peynirle yiyen düz vatandaşlar bilmiyor olsak da karpuzların cinsiyeti varmış. Şu solda gördüğünüz karpuz erkek. Yanlardan basık, uzun bir yapısı var. Bu karpuzlar genelde sulu – yavan oluyormuş. Yani çok fazla tatlı değil. Sağ taraftaki ise dişi. Dişi karpuzlar yuvarlak forma çok yakın ve acayip tatlı oluyorlarmış. Ne yenir ama.
Önemli Olan Boyu
Alacağınız karpuz ne dev gibi olsun ne de ufak tefek. Orta boy karpuzları seçin. Fakat dikkat etmeniz gereken nokta şu ki elinize aldığınız karpuz boyutuna göre ağır bir his bırakmalı sizde. Sanki daha hafif olmalıymış da içine taş koymuşlar gibi hissetmelisiniz. Karpuz uzmanı olmanıza ramak kaldı.
Karpuza Kulak Verin
Milletçe, tek bildiğimiz güzel karpuz tespit yöntemi işte bu. Karpuzu dinleyeceksiniz. Nasıl anlatsam? Şöyle düşünelim. Elinizde aynı kalınlıkta bir karton plaka, bir de tahta plaka olsun. Bunların tam ortasına avucunuzun içiyle vurduğunuzda gelecek sesleri hayal edin. Karton darbeyi kısmen emecek ve zayıf tonda bir ses duyacaksınız. Tahtadan gelen ses ise daha tok olacak ve tahtanın tümü size cevap vermiş gibi hissedeceksiniz. İşte iyi karpuzdan öyle ses gelir. O ince yankıyı hissetmelisiniz. Hafiften çınlama olmalı karpuzun içinde. Böylece kof karpuz almaktan kurtulursunuz. Bıçağı soktuğunuz anda karpuzunuz yarılır.
Tebrikler! Artık bir karpuz uzmanısınız. Siz de tıpkı bir baba gibi, tıpkı Doblo’su olan enişteniz ve tıpkı dayınız gibi “sen çekil şöyle ben karpuzdan iyi anlarım” diyebileceksiniz. Tepsiniz karpuzsuz, karpuzunuz peynirsiz kalmasın. Şekliniz bol olsun.
Kaynaklar: http://www.thekitchn.com/the-best-way-to-pick-a-watermelon-172375 http://www.fifteenspatulas.com/how-to-pick-a-superstar-watermelon http://brightside.me/inspiration-tips-and-tricks/how-to-pick-a-perfect-watermelon-tips-from-an-experienced-farmer-209205